عایق رولی

روش های عایق بندی یکی از مهم ترین فرآیند هایی هستند که در صنایع مختلف برای حفظ سطوح گوناگون انجام می گیرد. این روش ها در انواع مختلفی صورت می گیرند که یکی از مهم ترین آن ها، عایق رولی (Roll insulation) می باشد. این عایق در اصل در دسته های عایق های الاستومری نیز قرار دارد که نقش مهمی را در صنایع بازی می کند. این عایق ها با توجه به محیط های مختلف ممکن است متفاوت باشند.

عایق‌ رولی یا عایق‌های فوم الاستومری رولی به دلیل شکل فیزیکی و انعطاف‌پذیری مناسب برای عایق‌کاری کانال‌ها، مخازن، لوله‌ها و اتصالات سایز بسیار بزرگ استفاده می‌شوند. فوم الاستومری یک سد بسیار خوب در برابر نفوذ بخار و کنترل تراکم در نظر گرفته می‌شود. قیمت خرید و فروش عایق فوم الاستومری را می‌توانید از ایران عایق استعلام نمایید.

برای آشنایی بیشتر با انواع عایق رولی تا انتهای این مقاله همراهی کنید:

عایق رولی چیست؟

عایق رولی چیست؟

همانطور که می دانید، انرژی سوخت های فسیلی یکی از مهم ترین ارزش های انسانی است که باید از هدر رفتن آن جلوگیری کرد. تنها عاملی که می تواند مانع از هدر رفتن این انرژی ها شود، استفاده از عایق بندی ها است.

عایق ها در انواع مختلفی برای جلوگیری از هدر رفتن انرژی نقش دارند، که یکی از مهم ترین آن ها عایق رولی است.

در طول سال ها انواع روش های عایق بندی زیادی به کار برده می شد. ولی امروزه شاهد یک روش ایده آل هستیم که همانطور ذکر شد؛ به آن عایق رولی گفته می شود.

این عایق در اصل جایگزین انواع عایق های سنتی شده است، که نمی توان ارزش آن را نادیده گرفت. در واقع این عایق از نوع عایق الاستومری می باشد، که از ساختاری شبیه به یک سلول بسته تشکیل شده است.

این عایق با توجه به کارایی که دارد، به راحتی می تواند در برابر شرایط سخت اعم از رطوبت، گرد و غبار، آلودگی و آب مقاومت بالایی داشته باشد. این عایق همان طور که از نام آن پیداست، به صورت عایق رول مانند در بازار موجود و عرضه می شود. نصب این عایق ها بسیار ساده و راحت است و بدون نیاز به تجهیزات تخصصی به راحتی می توان برای نصب آن اقدام نمود. می توانید مشاهده کنید که استفاده از این عایق در صنایع ساختمان سازی، بسیار گسترده شده است.

زیرا علاوه بر نصب آسان، کیفیت ایده آل و در نتیجه هزینه مناسبی دارد، که بابت آن در نظر گرفته شده است. بهتر است بدانید که عایق رولی با توجه به محدوده دمایی، به سه دسته مهم اعم از عایق با دمای کمتر از 73- یا عایق سرمازا، عایق با دمای 73- تا 982 و عایق نسوز که برای دما های بیش از 982 تقسیم بندی می شود. پس می توانید با خیال آسوده برای تهیه انواع آن از برندهای مطرح و سایت های شناخته شده اعم از ایران عایق اقدام کنید.

فوم الاستومری رولی چیست؟

فوم الاستومری رولی چیست؟

این نوع فوم معمولاً به‌صورت رول عرضه می‌شود. فوم الاستومری رولی معمولاً در سیستم‌های تهویه مطبوع و تأسیسات خنک‌کننده استفاده می‌شود. ساختار فوم الاستومری سلول بسته بوده و مواد به‌کاررفته در آن در برابر نفوذ رطوبت مقاومت بالایی دارد. پس از محاسبه ضخامت موردنیاز می‌توان از فوم الاستومری برای صرفه‌جویی در مصرف انرژی استفاده کرد.

انواع عایق های رولی الاستومری و کاربرد آن ها

انواع عایق های رولی الاستومری و کاربرد آن ها

از آنجایی که این عایق در نقش انواع عایق حرارتی در صنایع زیادی به کار برده می شود، در ضخامت ها و انواع مختلفی طراحی و ساخته شده است که باعث می شود تا این محصول به استفاده گسترده برسد. به این ترتیب انواع عایق رولی به صورت زیر است:

عایق رولی ساده

این عایق دارای وزن بسیار سبک هستند و برای محیط های بسته از جمله سیستم های تهویه، از آن ها استفاده می شود. آن ها در برابر رشد قارچ و باکتری، رطوبت و شرایط سخت مقاومت بالایی دارند.

عایق رولی روکش دار و بدون روکش

عایق رولی روکش دار و بدون روکش

این محصولات به صورتی ساخته شده اند که در بیرون از ساختمان به راحتی نصب می شود. البته لازم به ذکر است که برای استفاده از این عایق که بتواند بهتر در برابر تابش نور خورشید مقاوم باشد، از عایق رولی روکش دار استفاده کنید. آن ها دارای یک لایه آلومینیوم هستند که عایق را در برابر اشعه های حرارتی و UV حفظ می کند. ناگفته نماند که نوع بدون روکش آن، معمولا برای فضای داخلی ساختمان توصیه می شود.

عایق های رولی شانه تخم مرغی

نوع دیگری از عایق رولی است که به عنوان عایق صوتی در بازار شناخته می شود. این عایق در دسته های ساده و پشت چسب دار، طراحی شده و نحوه نصب متفاوتی دارند. آن ها در برابر صدا، حرارت و رطوبت مقاوم هستند.

عایق های رولی پروتکت بلک

عایق های رولی پروتکت بلک از دسته دیگر عایق رولی هستند که دارای روکش هستند. همچنین ساختاری غیر متخلخل دارند. می توانید برای ایزوله سازی محیط های مختلف از آلودگی و مواد شیمیایی از آن ها استفاده کنید.

نوع پشت چسب دار

آخرین نمونه از این عایق مقاوم هستند. اما شما باید در هنگام نصب، با آن ها تماس پوستی نداشته باشید. زیرا ممکن است باعث ایجاد حساسیت شوند. از آنجایی که این عایق، دارای فرآیند نصب بسیار ساده و راحت است، مورد توجه صنایع زیادی قرار می گیرد. به این ترتیب می توان از رایج ترین کاربردهای عایق رولی به صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، صنایع غذایی، صنایع دارویی، صنایع خودروسازی، صنایع ساختمان سازی و … اشاره کرد.

تولید عایق رولی

تولید عایق رولی

رول‌های عایق فوم الاستومری به سه روش تولید می‌شوند:

عایق رولی بدون روکش

این نوع به دلیل انعطاف‌پذیری بالا، نصب سریع و آسان و مقرون‌به‌صرفه بودن برای عایق‌کاری لوله‌ها و کانال‌های سایز بزرگ استفاده می‌شود.

عایق‌های رولی روکش‌دار

این عایق‌ها به دلیل ویژگی‌های فیزیکی، عمر طولانی و ظاهر خوب در برابر اشعه ماوراءبنفش و ذرات ریز معلق در هوا و ضربه‌های فیزیکی مقاوم هستند.

درعین‌حال، این مقره ها دارای اتصالات و الزامات نصب هستند. به صورت پیش‌ساخته، نصب و نگهداری را بسیار آسان و سریع می‌کنند.

پوشش آلومینیومی مورداستفاده، پوشش آلومینیومی ساده (130 و 230 میکرون) و پوشش آلومینیومی تقویت‌شده (130 و 230 میکرون) است.

عایق چسب بهترین گزینه برای عایق‌کاری کانال‌ها بوده و سرعت و سهولت نصب را افزایش می‌دهد.

  • خودچسب ساده
  • خودچسب مسلح

عایق خودچسب

با توجه به نوع عایق مناسب‌ترین نوع برای عایق‌کاری کانال‌ها و فضاهایی است که سهولت و سرعت نصب در آن‌ها اولویت دارد، همچنین این عایق به دو صورت چسبی ساده و تقویتی قابل‌تولید است.

برتری عایق رول بر عایق پشم‌شیشه

از آنجایی که عایق الاستومری یا فوم الاستومری حرارتی برودتی یا فوم الاستومری نسوز EPDM نسبت به عایق پشم‌شیشه مزایای زیادی دارد، امروزه عمدتاً در صنعت تأسیسات مکانیکی استفاده می‌شود. عایق الاستومری و فوم الاستومری دارای سطح بیرونی نرم و بادوام است که مقاومت بالایی در برابر تجمع آلودگی و رطوبت از خود نشان می‌دهد

میزان مقاومت عایق رولی

میزان مقاومت عایق رولی

حتی اگر این عایق در اثر ضربه‌های مکانیکی آسیب ببیند، قسمت آسیب‌دیده در برابر جذب رطوبت و رشد قارچ‌ها و باکتری‌ها نیز مقاوم است. عایق حرارتی فوم الاستومری سلول بسته برای جلوگیری از نفوذ رطوبت نیازی به پوشش ندارد؛ زیرا ساختار سلول بسته آن آب را جذب نمی‌کند.

همچنین در صورت نیاز به مقابله با رشد قارچ، این عایق به‌راحتی تمیز می‌شود. چسب فوم الاستومری برای عایق الاستومری یا عایق حرارتی و سرمایی الاستومری سلول بسته به دلیل استحکام در برابر فشار مقاومت بیشتری دارد؛ بنابراین خاصیت عایق بودن خود را در برابر فشار بیشتری نسبت به عایق پشم‌شیشه حفظ می‌کند. از دیگر خواص و مزایای عایق الاستومری یا عایق الاستومری می‌توان به عدم وجود گازهای CFC و HCFC در ساختار آن اشاره کرد.

عایق‌های حرارتی و سرمای الاستومری جایگزین سایر عایق‌های سنتی و قدیمی می‌شوند.

انواع عایق‌های قدیمی

  • مل
  • متقال
  • پشم‌شیشه
  • پشم سنگ و…

این عایق در صنایع مختلف نیز کاربرد دارد؛ مانند صنایع:

  • گاز
  • روغن
  • بیمارستان
  • منسوجات
  • پتروشیمی
  • صنایع غذایی
  • صنایع دارویی
  • ساختمان تجاری
  • کارخانه‌های صنعتی
  • ساختمان‌های اداری
  • ساختمان‌های مسکونی

از عایق رولی برای عایق‌کاری موارد زیر استفاده می‌شود

  • منابع
  • تانک‌ها
  • لوله‌های داغ
  • کلکسیونرها
  • لوله‌های سرد
  • کانال‌های انتقال هوا گالوانیزه و…

ویژگی‌های عایق رولی و کاربردهای عایق رولی را بشناسیم

ویژگی‌های عایق رولی

کاربرد عایق رولی در صنایع مختلف

غیر سمی است

صنایع گاز

قابل‌انعطاف است

صنایع روغن

مقاوم در برابر خوردگی دارد

انواع بیمارستان

عدم تولید گردوغبار ریز دارد

صنایع مربوط به منسوجات

مقاوم در برابر فشار و ضربه دارد

صنایع  پتروشیمی

نصب و تعمیر آسان و سریع دارد

صنایع غذایی

ضریب انتقال حرارت بسیار پایین

صنایع دارویی

عدم امکان رشد قارچ و باکتری در آن

صنایع ساختمان مخصوصا تجاری

مقاومت بالا در برابر روغن‌ها، اسیدها و بازها

کارخانه‌های صنعتی

سازگار با محیط‌زیست، بدون انتشار CFC و HCFC

ساختمان‌های اداری

مقاومت بالا در برابر ترکیبات معطر و هیدروکربن‌ها

ساختمان‌های مسکونی

مقاومت بالا در برابر انتقال صدا در مجاری هوا ولوله‌ها

      کلینیک ها

مقاوم در برابر خوردگی در شرایط آب و هوایی بسیار بد

محیط های ورزشی و استادیوم

ضریب مقاومت بسیار بالا در برابر نفوذ بخارآب (7000 ≥ µ)

تولیدی های

بسیار سبک با وزن مخصوص 45 تا 65 کیلوگرم بر مترمکعب

لابراتوار ها

 

گالری های هنری

این عایق در قطرهای 6 تا 114 میلی‌متر باضخامت‌های 6، 9، 13، 16، 19، 25، 32، 40، 50 در طول‌های 2 متری تولید می‌شوند و تمامی محصولات بر اساس استانداردهای DIN، ASTM، EN تولید می‌شوند

مقاومت عایق رولی 

این عایق الاستومریک، به دلیل سلول های بسته و پر شده با گاز نیتروژن، مقاومت بیشتری در مقابل ضربات مکانیکی دارد. بخشی که آسیب می بیند نیز در برابر رطوبت و رشد قارچ و باکتری ها مقاوم است. این عایق حرارتی برودتی نیز نیازی به کاور یا پوشش جهت جلوگیری از نفوذ رطوبت ندارد؛ زیرا ساختار سلول بسته آن اصلاً آب را به خود جذب نمی کند.

علاوه بر این، این عایق الاستومریک بسیار ساده تمیز می شود و در صورت نیاز به مقابله بیشتر با رشد قارچ، به راحتی قابل شستشو و تمیز کردن است. این عایق حرارتی و برودتی الاستومریک، به دلیل صلبیت در مقابل فشار، مقاومتر است و خاصیت عایق بودن خود را نسبت به عایق پشم شیشه در مقابل فشار بیشتر حفظ می کند.

همچنین، یکی از مزایای این عایق الاستومریک، عدم وجود گازهای CFC و HCFC در ساختار آن است. به دلیل استفاده از سلول های بسته پر شده با گاز نیتروژن، این عایق های نسل جدید، در مقابل رطوبت و فشار مقاومتر هستند و ضریب انتقال حرارت پایین تری دارند.

 

سخن پایانی

عایق های زیادی در صنایع به کار برده می شوند. اما عایق رولی یکی از طراحی های بی نظیر است که نمی توان ارزش آن را نادیده گرفت. این عایق به دلیل مقاومت بالا و طول عمر زیاد، جایگزین همه عایق های سنتی قرار گرفته است.

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *